Blog

Muren injecteren tegen vocht? Hou hier rekening mee

Gepubliceerd: 15-02-2018

Heb je last van vocht in de muren? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is wellicht opstijgend grondwater. Niet aangenaam, en zeker ook niet mooi door de witte plekken die op de muur aanwezig zijn. Dat is een gevolg van het zout dat samen met het grondwater naar boven komt. Je kan opstijgend grondwater op verschillende manieren te lijf gaan. Een van de meest gebruikte is de muren injecteren tegen vocht. Dan spuit je een bepaald product in de muur en dat houdt dan het grondwater tegen. Het aangename resultaat hiervan? De luchtvochtigheid en het leefklimaat binnenshuis verbeteren op slag.

Hier hou je het best rekening mee

Voordat je begint met je strijd tegen opstijgend grondwater is het belangrijk de oorzaak ervan te achterhalen, want die kunnen heel uiteenlopend zijn. We denken aan een gebrekkige isolatie van de gevels, een plotse stijging van het grondwater, een scheur in de muren van je kelder. Elk van die oorzaken vraagt om een andere aanpak. Een veel gebruikte oplossing is het impregneren van muren. In dat geval breng je een coating aan over de gevel die de stenen en voegen volledig verzadigt. Het water kan dan niet langer de muren binnendringen, niet van buiten maar ook niet van onderen.

Muren injecteren tegen vocht moet correct gebeuren

Je kan ook de muren injecteren tegen vocht. Deze methode is de duurste maar ook de meest effectieve. Uiteraard op voorwaarde dat je naast het injecteren ook de muur tot op een meter hoogte afkapt en dat je een bijkomend zoutmembraan plaatst … Bij stijgend grondwater komt er namelijk ook zout naar boven en dat veroorzaakt witte plekken op de muur. Alleen als dat extra zoutmembraam wordt geplaatst, en daarna de muur volledig wordt hersteld, zit je voor altijd goed.

Je kan de muren zelf injecteren

Je kan je muren zelf injecteren, maar dan moet je ervoor zorgen dat je het water zoveel mogelijk uit de muren en de fundering verwijdert. Hoe ga je te werk? Je boort gaten in de muur van 14 mm, begint op een halve meter van de grond en zorgt ervoor dat de gaten niet verder dan 10 tot 12 centimeter van elkaar staan. Je zuigt de boorgaten goed uit, brengt beschermfolie aan en injecteert de muur met een vochtwerend middel. Om af te sluiten vul je de gaten op met vooropgestelde mortel. Onze tip? Kap zeker de muur af tot een meter hoog en plaats een zoutmembraan. Want alleen zo vermijd je dat je de hele operatie opnieuw moet uitvoeren binnen een paar jaar omdat er weer witte plekken op de muur verschijnen. Veroorzaakt door het zout dat is meegekomen met het grondwater en dat in de muur aanwezig is.

 

© C’bon